HTML

Korai felismerés Blog

Ismerd meg a tested, ápold és tudd, mikor kell orvoshoz menned! Egyszerű, gyakorlatias ismeretek az egészségért és a nőiességért.

Friss topikok

2010.09.01. 09:32 Eszter_Nagy

Csomó a mellben

Csomót tapintott a mellében? Ez sokakkal előfordult már, viszonylag gyakori jelenség a nőknél. Nem kell megijedni tőle, de mindenképpen oda kell rá figyelni. Előfordul, hogy kialakul egy csomó a mellben, amely azonban a menstruációs ciklus végére el is tűnik. Ha az észlelt csomó megmarad, esetleg növekedés is tapasztalható, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Érdemes a tapintásos önvizsgálat mellett a mell-lámpát is alkalmazni, ezzel szabad szemmel is láthatóvá válhat az elváltozás és otthoni körülmények között is jobban megfigyelhető a jelenség. A mell-lámpás önvizsgálat során előfordulhat, hogy a fény segítségével olyan normálistól eltérő elváltozást is megfigyelnek, amit a kézzel történő áttapintás során nem észleltek. (További info erről: www.breastlight.hu). Használjuk ki az értékes időt, amit saját felismerésünkkel nyerünk és mielőbb keressük fel az orvost. Tudni kell, hogy tízből nyolc csomó nem rákos, de mindenképpen törődni kell vele és ellenőriztetni szakemberrel.

A mellben talált csomókkal általában a nőgyógyászhoz fordulunk, aki megvizsgál és szükség szerint tovább irányít ún. képalkotó vizsgálatokra. Ilyen a mammográfia (mellröntgen), valamint az ultrahangvizsgálat. Szükség esetén biopsziát (tűvel történő szövetvételt) végeznek a csomóból. Indokolt esetben sebészi úton eltávolítják a csomót a mellből. Ilyenkor még az operáció alatt az eltávolított anyag gyors szövettani vizsgálatát is elvégzik; ennek ismeretében - ha a szövettani eredmény rosszindulatú elváltozás jelenlétét mutatja - a műtétet kiterjesztik és csak ilyenkor kerül sor a mell részleges, esetlegesen teljes eltávolítására.

Nem szabad a rosszindulatú daganatoktól való félelem miatt elodázni az orvos felkeresését! Nagy eséllyel azonban kiderül, hogy egy ártatlan csomóról van szó, ebben az esetben megnyugodhatunk, nem kell tovább aggódnunk miatta. Ha az elváltozás rosszindulatú, mindenképp szükség van orvosi beavatkozásra, rajtunk is múlik, hogy az mennire lesz drasztikus. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: rák mell mellrák csomó önvizsgálat koraifelismerés


A bejegyzés trackback címe:

https://koraifelismeres.blog.hu/api/trackback/id/tr252263739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása