HTML

Korai felismerés Blog

Ismerd meg a tested, ápold és tudd, mikor kell orvoshoz menned! Egyszerű, gyakorlatias ismeretek az egészségért és a nőiességért.

Friss topikok

2010.09.01. 10:20 Eszter_Nagy

A mellek önvizsgálata

A mellek havonkénti önvizsgálata 20 éves kortól ajánlott minden nő számára. A vizsgálatra leginkább a menstruáció utáni napok alkalmassak  Ha nincs menstruáció, akkor is érdemes havi rendszerességet betartani, akár konkrét dátumhoz kötni az önvizsgálatot, hogy az ne maradjon el.

Az önvizsgálatot jól megvilágított helységben, tükör előtt érdemes elvégezni. A  mellek alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlők bőrét kell megvizsgálni leengedett és felemelt karral is. A mellek áttapintását ülő vagy álló helyzetben egyaránt végezhetjük. Krémmel, síkosítóval könnyebben megy az áttapintás.

A mell vizsgálatát az ellenoldali kézzel végezzük, miközben a vizsgált mell oldalán lévő kezünket felemeljük. A tapintást a kéz középső három ujjával végezzük, laposan, körkörös mozdulatokkal az emlőt a bordákhoz nyomva. A bimbóudvar mögötti területet két kézzel áttapintva tudjuk átvizsgálni.

A hónaljakat is át kell tapintani, itt az esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomókra kell figyelni.

Az, ha az egyik mell vagy mellbimbó valamivel nagyobb mint a másik vagy befelé fordul, teljesen természetes jelenség.

Oda kell figyelni viszont, ha

  • a mell alakja torzul, zsugorodik,
  • a bimbó vagy a mell bőre behúzottá válik,
  • a mell bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul,
  • a mell véresen váladékozik
  • a mellbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket.

A bőr kisebesedését alul, főleg nagy mellű nőknél beizzadás is okozhatja, ami miatt gombás fertőzés is kialakulhat. Ha ilyen tünetet észlel, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

A mell váladékozása többféle okból következhet. Lehet ilyen ok a hormonhatás, ilyenkor a váladék színe fehér, sárga, zöldes és színtelen egyaránt lehet, ez esetben nőgyógyásszal kell konzultálni a tünetek okáról és orvoslásáról.

A hónaljban kitapintható csomóknak több tényező is állhat a hátterében. Azokat okozhatja szőrtelenítés után kialakuló szőrtüsző-gyulladás vagy a verejtékmirigy eltömítődése is, ilyenkor a panasz néhány napon belül megszűnik. A nyirokcsomó duzzanatának kiváltója lehet vállizületi probléma vagy a felkar gyulladása, a kivizsgálást orvosra kell bízni.

A mellben lévő mirigyek egészséges szervezetben is lehetnek göbös tapintatúak, a peteéréstől a menstruáció végéig megduzzadhatnak, érzékennyé és fájdalmassá válhatnak. Ez teljesen normális folyamat, ebben az esetben a menstruáció elmúltával a kellemetlen tünetek megszűnnek.

Azok számára, akiknek a tapintásos vizsgálat bonyolult, vagy úgy érzik, nem biztosak abban, hogy megfelelően végzik el a mell átvizsgálását, ajánlott mell-lámpát használni. A mell-lámpával gyorsan és nagyon hatékonyan átvizsgálható mindkét mell otthoni körülmények között. Ezzel a technológiával még az olyan kicsi  elváltozások is észrevehetők, amelyek kézzel nem vagy csak nehezen kitapinthatók. az eszközről itt találhat magyar nyelvű leírást: www.breastlight.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mell rákszűrés önvizsgálat mellrákszűrés koraifelismerés


A bejegyzés trackback címe:

https://koraifelismeres.blog.hu/api/trackback/id/tr882263819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása