HTML

Korai felismerés Blog

Ismerd meg a tested, ápold és tudd, mikor kell orvoshoz menned! Egyszerű, gyakorlatias ismeretek az egészségért és a nőiességért.

Friss topikok

2010.09.01. 09:40 Eszter_Nagy

Amit a mellrákszűrésről tudni kell

 

A mell szűrővizsgálata Magyarországon a 45-65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatából és a mell tapintásos vizsgálatából áll. A szűrőállomások az ország egész területén megtalálhatók, de szűrőbuszok is járják a kisebb településeket, hogy ott is növeljék a részvételi arányt.

Az érintett korosztályt kétévente levélben hívják meg adott helyre és időpontban vizsgálatra. Beutaló nem kell, ingyenes, a vizsgálat 15-20 perc alatt megtörténik. A mammográfiai vizsgálatot radiológusok, röntgen szakorvosok végzik, minden alkalommal mindkét mellet megvizsgálják, amelyekről kétirányú felvételt készítenek.

Fontos a szűrés, hiszen minél kisebb a daganat, annál kisebb beavatkozásra van szükség, s a gyógyulás esélye is annál nagyobb. A szűréssel az emlőben lévő elváltozások könnyen felismerhetőek. A  vizsgálat nem jár fájdalommal, nem kell tartani tőle. A szűrővizsgálatoknak köszönhetően átlagosan évente ezer nőből két megbetegedést ki lehet szűrni és a gyógyítását megkezdeni.

De mi van a 45 év alatti korosztállyal? A női mell szerkezete fiatalabb korban nem ad lehetőséget arra, hogy a röntgenfelvétel kimutassa a mikroeltéréseket. Ugyanakkor ha kisebb arányban is, de a mellrák a 45 év alatti korosztályt is érinti: a megbetegedések 20%-a ebből a korosztályból kerül ki. Itt tehát kiemelt szerepe van az otthoni önvizsgálatnak a korai felismerésben. Hagyományosan kitapintással, aki tudja, mell-lámpával kiegészítve végezze el minden hónapban a mell átvizsgálását (utóbbi módszer itt látható: hu.breastlight.com/Hogyan-hasznalja/video.html) A mell-lámpa semmilyen tekintetben nem azonos a mammográfiai vizsgálattal, nem helyettesíti azt. Ha tapintással vagy lámpa segítségével elváltozást tapasztalunk, az orvos dönt arról, hogy milyen vizsgálatra küld tovább. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mell daganat rákszűrés mellrák önvizsgálat mellrákszűrés koraifelismerés


A bejegyzés trackback címe:

https://koraifelismeres.blog.hu/api/trackback/id/tr162263752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása