HTML

Korai felismerés Blog

Ismerd meg a tested, ápold és tudd, mikor kell orvoshoz menned! Egyszerű, gyakorlatias ismeretek az egészségért és a nőiességért.

Friss topikok

2010.09.15. 11:35 Eszter_Nagy

A mellönvizsgálat életet menthet

Az egészség minden ember számára a legnagyobb kincs, amivel rendelkezhet. Ennek az értéknek a megóvására azonban még mindig kevés figyelmet fordítunk. Nehezen változtatható az a szemlélet, mely szerint mindig utólag, az orvosoktól várjuk a csodát egy-egy súlyos betegség megoldására. Minden nő saját felelőssége, hogy hogyan foglalkozik az egészségével. Aki ezt megérti, az a testének megfigyelésére ugyanolyan nagy hangsúlyt fordít, mint a tisztálkodásra. A Magyar Rákellenes Liga több együttműködő szervezettel együtt a rendszeres mellönvizsgálat fontosságát hangsúlyozza.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése.  Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több mint 2500 nő veszti életét évente a betegség következtében. Aki ennek hallatán félelemből elzárkózik a kérdéstől, nagy hibát követ el. A statisztikai adatok azért is megdöbbentőek, mert az emlőrák  75% eséllyel gyógyítható akkor, ha azt időben észreveszik.

Mit tehet a 45-65 év közötti korosztály az egészsége megőrzéséért?

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a mellönvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. A 45-65 éves korosztály számára az állam ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatot biztosít, amely megbízhatóan kimutatja a korai stádiumú elváltozásokat. A kétévente történő szűrővizsgálatok között havi rendszerességű önvizsgálattal kell meggyőződni a mellek egészségességéről. Mivel a statisztikai adatok szerint ebben a korosztályban fordul elő leginkább az emlőrák, kiemelt figyelmet kell fordítani a mell rendszeres vizsgálatára.

Mit tehetnek a 45 év alattiak a mellrák ellen?

Prof. Dr. Simon Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy a mell szerkezete 45 év alatt nem teszi lehetővé, hogy megbízható eredménnyel végezzenek mammográfiai vizsgálatot, így ennek a korosztálynak saját kezében van az élete, az egészsége. Az otthoni önvizsgálat az egyetlen módja a korai felismerésnek. Igaz, hogy a mellrák előfordulása alacsonyabb 45 év alatt, viszont itt sokkal nagyobb a halálos kimenetelű esetek aránya, mert a mammográfiás szűrésekből kimaradó nők általában későn kerülnek orvosi kézre. Azok, akik rendszeresen átvizsgálják a mellüket, jóval korábban észreveszik az elváltozásokat és rajtuk sok esetben már kisebb beavatkozással segíteni lehet.

Új módszer az otthoni önvizsgálat segítésére

2010. nyarán, Közép-Kelet Európában először jelent meg az a forradalmian új önvizsgálati eszköz, amely segítséget nyújt a mell otthoni önvizsgálatához, és az esetleges elváltozások korai felismeréséhez. A mell-lámpa a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával kerül forgalomba, amely most már elérhető bármely patikában, vagy internetes webshopokban.

A mell-lámpa jelentőssége, hogy képes átvilágítani a mell szöveteit és láthatóvá teszi a kézzel még nem kitapintható elváltozásokat is. Az otthoni önvizsgálat ezzel az eszközzel gyorsan és nagyobb biztonsággal elvégezhető. Aki elváltozást tapasztal, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia. Ha az elváltozás rosszindulatú, lehetőség nyílik az időbeni beavatkozásra.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondása szerint a lámpa nem csak érdekes, újszerű képet mutat a mellről, de segít az elváltozások korai felismerésében, ezért a Liga jó szívvel ajánlja minden nő számára. 

Szólj hozzá!

Címkék: mell mellrák önvizsgálat magyar rákellenes liga mellrákszűrés koraifelismerés prof dr simon tamás


A bejegyzés trackback címe:

https://koraifelismeres.blog.hu/api/trackback/id/tr432297709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása